Promotievideo voor jouw logies

Je kent het wel… Plots krijg je een aanbod van één of ander (marketing-)bureau dat promotievideo’s maakt om jouw onderneming in de kijker te zetten.
Enkele hippe voorbeelden doen je lekkerbekken.
Tot je een offerte vraagt en blijkt dat zo’n professionele video veel te duur is voor jouw budget.

Kun je dan zelf aan de slag?
Onlangs zag ik een korte promotievideo passeren van Els van Maison HB.
Een korte video (45 seconden), maar wel goed gemaakt en vooral: ZELF gemaakt.

Bekijk de video en de korte analyse hieronder.

Duur: 0:45 seconden
Overgangen: vervaging/fade in

Shot 1: inzoomen op een object en vermelding van de accommodatie (tekst)
Shot 2 en 3: inzoomen op decoratie
Shot 4: de deur openen
Shot 5: overzicht van de kamer en inzoomen
Shot 6: dolly camerabeweging om vlot langs een voorwerp te gaan
Shot 7: uitzomen op decoratie
Shot 8: pan beweging over de kamer
Shot 9: inzoomen en vermelding website

Wat valt mij op in de video?

  • Design & Interieur: wie Maison HB volgt, weet dat Els heel veel tijd en liefde stopt in haar interieur. Deze elementen komen ook zeer sterk aan bod om haar doelgroep te bereiken.
  • Hand in beeld op 16 seconden: dit maakt het nog duidelijker dat je een persoonlijke rondleiding krijgt in de vakantiewoning.
  • Soundtrack: gratis via het internet
  • Slaapkamer in beeld: hiermee wordt duidelijk vermeld dat het over een vakantiewoning gaat waar je kunt slapen.

De video van Els toont aan dat je makkelijk zelf aan de slag kunt. 
Stagiaire Alexandra kreeg van mij de opdracht om enkele praktische tips op te maken om jullie te inspireren om zelf aan de slag te gaan voor een eigen promotievideo.

Een promotievideo in 8 stappen

In dit artikel worden praktische tips gegeven om een kwaliteitsvolle promotievideo te ontwikkelen.
Een video opstellen bestaat uit drie belangrijke delen. Het eerste deel is de preproductie, namelijk de voorbereiding van je video. Hier zal je nadenken over een concept of verhaal die je wilt verwerken. Daarna komt de productie waar je de video gaat filmen. Ten slotte wordt de video tijdens de postproductie gemonteerd en gepubliceerd.

1. Beschrijf je boodschap

Voordat je begint met filmen, denk na over welke boodschap je wil overbrengen. Waarom zouden mensen in je accommodatie verblijven? Wat kunnen ze in de regio ontdekken? Je gaat jezelf afvragen wat wil je bereiken met deze video. Je kan in dit proces nadenken wat je in beeld wil brengen. Dit kan je beschrijven in een storyboard of door kort een scenario/verhaal te schrijven.

Door storytelling ontwikkel je een beleving voor je kijker. Ga ook op zoek naar de toegevoegde waarde van je bedrijf. Vertel niet enkel wat je doet, maar ook waarom het belangrijk is. Je kan zelf in beeld komen of iemand anders. Dit maakt de video persoonlijker voor de kijker.

Focus je boodschap op een USP (Unique Selling Proposition), zodat je niet te veel kenmerken vermeldt. Je kan wel andere zaken vermelden die de USP ondersteunen. Daarnaast zijn leuke weetjes altijd interessant. Door storytelling ontwikkel je een beleving voor je kijker. Ga ook op zoek naar de toegevoegde waarde van je bedrijf. Vertel niet enkel wat je doet, maar ook waarom is belangrijk. Je kan zelf in beeld komen of iemand anders. Dit maakt de video persoonlijker.

2. Selecteer de shots

Eens je hebt beslist welke boodschap je wil overbrengen, kan je nadenken over de beelden. Probeer de verschillende shots kort uit te schrijven. Op deze manier ben je goed georganiseerd en verlies je minder tijd. Tijdens het filmen kan je gebruik maken van diverse camerabewegingen. Dit zorgt voor afwisseling en maakt het leuker om naar te kijken.

  • Pan-beweging: de camera beweegt over de horizontale as naar links of rechts
  • Tilt-beweging: de camera beweegt over de verticale as naar boven of beneden
  • Zoom: je krijgt het gevoel dat je dichterbij of verderf van het beeld komt.
  • Lift-beweging: de camera beweegt langs de verticale as (zoals een lift).
  • Dolly-beweging: de camera beweegt langs het onderwerp.

Als je begint te filmen laat je best enkele seconden lopen voordat je het voorwerp filmt. Doe dit ook op het einde van het shot.
Zo weet je zeker dat je hebt gefilmd wat je wilde. De beelden die je niet nodig hebt ervoor of erna kan je er achteraf uitknippen.

3. Materiaal

De video hoeft niet met een dure camera te worden gefilmd om een kwaliteitsbeeld te krijgen. Tegenwoordig kun je zelfs met je smartphone mooie beelden maken. Als je een statief of gimbal hebt kan je deze zeker gebruiken. Filmen met je handen kan soms een schokkerig beeld geven.
De laatste jaren zijn de aankoop van een statief en gimball zeer toegankelijk geworden. Voor 150 euro raak je al een eind weg en kun je jarenlang zelf video’s maken.

4. Tijd

Een kijker kan snel de aandacht verliezen tijdens een video. De eerste 20 seconden van een promotievideo zijn belangrijk. In die tijd bepalen de kijkers of ze het de moeite waard vinden om verder te kijken. Maak de video dus niet te lang. Idealiter duurt het een paar minuten (1 tot 2 minuten). Als de video langer duurt wordt het moeilijker om de aandacht van de kijker te behouden. Probeer niet alles te vertellen over je accommodatie, maar maak de kijker nieuwsgierig. Op deze manier zal hij op zoek willen gaan naar meer informatie.
Door jouw verhaal op te splitsen in verschillende korte video’s, creëer je dus makkelijk meerdere video’s en kun je jouw publiek ook meerdere keren bereiken.

5. Call to action

Met een promotievideo wil je jouw product in de kijker zetten. Je wil hiermee dat de kijker een bepaalde actie uitvoert. Deze call to action kan je ook verwerken in je video. Wil je dat ze doorklikken naar je website? Vermeld dan een link die verwijst naar je website. Als je wil dat ze je volgen op sociale media kan je een logo en naam vermelden van je account.

6. Achtergrondmuziek

Voordat je gaat monteren kan je op zoek gaan naar een achtergrondmuziek. Kies voor een muziek die past bij de sfeer die je wil creëren. Zorg ervoor dat de muziek de video niet overstemt. Dit kan onaangenaam zijn voor de kijker en leidt af.

Muziek wordt beschermd door de maker. Dit betekent dat je niet zomaar alle muziek mag gebruiken voor je video. Je moet toestemming vragen aan de auteur of een licentie betalen. Dit kost jammer genoeg tijd en geld. Wij raden je dus aan op gebruik te maken van rechtenvrij muziek. Let wel op want niet al deze muziek is gratis.

Op deze twee website kan je gratis muziek vinden en downloaden.

  • Youtube Studio – Audio Library
    Deze muziek kan je gratis downloaden en verwerken in je video.
  • Bensound
    Ook hier kan je gratis muziek downloaden.
    Op deze website is de muziek onderverdeeld in categorieën als jazz en rock. De muziek is gratis, maar er wordt wel gevraagd om de bron te vermelden.

7. Feedback

Je kan feedback vragen aan mensen die je kent. Laat de video zien zonder dat je er over vertelt en vraag hen wat ze van jouw video vinden. Snappen ze jouw boodschap? Komt jouw USP goed over? Welke zaken vinden ze mooi en welke zaken missen ze?

8. Verspreiding

Hier loopt het vaak mis. De video wordt vaak enkel op de eigen pagina gedropt, zonder extra moeite te doen om de video nog ruimer te verspreiden. Wat kun je doen om jouw video meer bereik te geven?

  • Vraag 15 vrienden en familieleden om de video te delen van op jouw pagina. Vraag hen om dat redelijk snel te doen nadat jouw video op jouw pagina verscheen. Het eerste uur is hier zeer belangrijk.
  • Heb je een youtube-kanaal? Ga ook daar de video uploaden.
    Van hieruit kun je die makkelijk implementeren op jouw website.
  • Heb je geen youtube-kanaal, maar wel een website? Dan kun je de video ook rechtstreeks op jouw website publiceren. Leuk voor bezoekers op jouw website!
  • Relevante Facebookgroepen: ben je lid van facebookgroepen waar jouw video relevant is? Deel jouw video in deze groepen om meer mensen te bereiken. (bijvoorbeeld deze groep)

Montage van jouw video

Hier knelt het schoentje ook vaak.
Videomontage is een vak apart, maar met wat oefenen raak je ook al een eind onderweg!
En dat kan ook met gratis software.

 

Om je video te bewerken bestaan er verschillende video editors. De meest bekende zijn voor Windows het programma Movie Maker en Imovie voor Apple. Deze programma’s zijn gemakkelijk te gebruiken. Hieronder vind je enkele stappen terug om je eigen video te monteren.

1. Selecteer je video’s

Eerst start je een nieuw project waar je een titel aan geeft. Daarna zal je de video’s bekijken en selecteren. Let op de beeldkwaliteit en als de video niet te schokkerig is. Vervolgens kan je deze importeren op het platform.

2. Achtergrondmuziek

Kies een achtergrondmuziek die rechtenvrij is. Zorg ervoor dat de muziek niet te luid is anders kan dit afleidend zijn voor de kijker. Bij het icoon geluid bovenaan kan je het volume stiller of luider zetten.

3. Volgorde en tools

Kies je video’s en plaats ze in de juiste volgorde. De volgorde kan je aanpassen op de knop clips ordenen. Met het programma kan je een aantal tools gebruiken om je video te bewerken. Je kan een video splitsen in twee. Als je video te lang is of je wil een bepaald deel weglaten kan je de tool trimmen gebruiken. Hiermee kan je een aantal seconden verwijderen.

4. Voeg animaties toe

Onder instellingen vind je animaties terug. Je kan hier kiezen uit een aantal animaties als fade en wave.

5. Call to action

Je kan een call to action toevoegen aan je video door tekst. Dit kan een vermelding van je website of sociale media kanalen zijn. Met tekst kan je de kijker ook nieuwsgierig maken. Je kan gebruiken maken van enkele kernwoorden die je accommodatie beschrijven. De tekst kan je ook vormgeven in het programma. Je kan hier het lettertype, grootte en kleur aanpassen.

Goede voorbeelden