CWGC nieuws

Belangrijke weetjes vanuit CWGC.

Werken aan de Menenpoort

De langverwachte werken aan de Menenpoort zijn gestart, met in eerste instantie de opbouw van stellingen, werkplatformen, werfinrichting en een heuse torenkraan. Aan de hand van twee voetgangerstunnels blijft de stad toegankelijk, en ook éénrichtingsverkeer blijft mogelijk (met uitzondering van 15 mei tot 1 juni). De naampanelen worden netjes afgeschermd van het harde ambachtswerk en zijn digitaal toegankelijk in een gloednieuwe digitale zoekapplicatie in de Menenstraat 33, Ieper. De Last Post plechtigheid blijft dagelijks in haar normale format doorgaan op de brug voor de Menenpoort.

We bundelen informatie voor onze bezoekers op onze website van toerisme Ieper.

Opening van de Moments tentoonstelling op de vestingen

Wie alles te weten wil komen over de geschiedenis van het unieke en adembenemende historisch erfgoed ‘De Menenpoort’ kan vanaf 12 juni 2023 terecht op de spraakmakende tentoonstelling ‘Menin Gate Moments’ op de vestingen naast het monument. Je komt er alles te weten over het monument, maar ook over de restauratie die dit stuk historisch erfgoed momenteel ondergaat. Aan de hand van prachtige illustraties van gerenommeerde Britse illustrator Tom Cole (gekend van War Horse), neemt de CWGC haar bezoekers mee in het verhaal van de Menenpoort. Neem zeker een kijkje op Menin Gate Memorial Restoration (cwgc.org) voor meer informatie.

Witnesses in the Landscape tentoonstelling in Informatiecentrum

De begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission zijn de laatste getuigen van wat er meer dan 100 jaar geleden afspeelde in de Westhoek. Ookal lijken vele begraafplaatsen op het eerste zicht op elkaar, toch hebben ze elk een uniek verhaal: van hoe de begraafplaats tot stand kwam, haar architectuur tot de persoonlijke verhalen verbonden met de locatie en de soldaten die er begraven liggen.

In het kader van het overkoepelende toeristische themajaar LANSCAPES door Westtoer, brengt de CWGC de verhalen van 23 sites rond Ieper.
Vertrekkende van de interactieve muur in het informatiecentrum stel je jouw Battlefield Tour in de westhoek samen en ontdek je verborgen parels in en rond Ieper. Bezoek de tentoonstelling ‘Witnesses in the Landscape’ van de Commonwealth War Graves Commission in het informatiecentrum (Menenstraat 33, 8900 Ieper). Kom alles te weten op Westtoer – Build your own pilgrimage (cwgc.org).

Uitbreiding van ons gamma biodegradeerbare kransen

De biologisch afbreekbare CWGC krans kreeg er een grote zus en klein broertje bij. Naast de met wilgentakken geweven medium krans, biedt de CWGC nu ook een mini-exemplaar aan (diameter 6 cm) en een grote rijkelijke versie van 40 cm diameter. Wil je een krans leggen aan een graf met een persoonlijke boodschap of je respect tonen door het leggen van een krans op een herdenkingsplechtigheid, er is voor elk wat wils. Alle kransen werden handgemaakt met lokale grondstoffen en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Na geruime tijd, nemen de CWGC tuinmannen de kransen mee naar de CWGC compostboerderij, waar ze omgezet worden in compost en later de begraafplaatsborders terug voorzien van rijke voeding.

Kransen te koop in het informatiecentrum van de Commonwealth War Graves Commission (Menenstraat 33, 8900 Ieper).

War Graves Week

Jaarlijks organiseert de CWGC wereldwijd ‘War Graves Week’. Van 20 mei tot 28 mei kan je gratis rondleidingen, workshops en activiteiten meepikken op tal van CWGC sites. Net buiten Ieper, op New Irish Farm Cemetery, nemen slagveldarcheologen je mee in het verhaal van het bergen en begraven van soldaten, zelfs 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog. Nu de Menenpoort in stellingen staat, voorzien we ook rondleidingen specifiek met betrekking tot de restauratie van dit unieke monument. Met kinderen op stap, passeer dan op Hooge Crater Cemetery voor een leuke familiezoektocht.